یادداشت های دادو

مصطفی کمال پورتراب

چهارشنبه, ۲ تیر ۱۳۹۵، ۱۲:۵۶ ب.ظ


استاد پورتراب سحرگاه امروز چهارشنبه دوم تیرماه بر اثر کهولت سن و ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.روحشان شاد

مصطفی کمال پورتراب سال ۱۳۰۳ در تهران به دنیا آمد. پدرش از افسران نظامی شوروی بود که بعد از انقلاب اکتبر سال ۱۹۱۷ به ایران آمد و ازدواج کرد. فرزند اول خانواده بود و در پنج‌سالگی، پدرش یک فلوت برایش خرید و مصطفی با آن برای بچه‌های محله آهنگ‌هایی را که شنیده بود می‌نواخت.

پس از آموختن مقدمات موسیقی سال ۱۳۱۸ وارد دوره شش ساله متوسطه هنرستان عالی موسیقی شد و تا سال ۱۳۲۴ که مدرک دیپلم را دریافت کرد، سازهای متنوعی نظیر فاگوت را از یاروسلاوبیزا، ویولن را از حشمت سنجری و عطاالله خادم میثاق و تار را از موسی معروفی فرا گرفت. وی هم‌چنین تئوری موسیقی ایرانی را نزد روح‌الله خالقی آموخت و در فراگیری آواز گروهی از آموزش‌های روبیک گریگوریان و در سرایش از آموزش‌های فریدون فرزانه و پاتما گریان استفاده کرد.[۱] پس از آن، به دلیل این که امکان تحصیل در دورهٔ عالی آهنگسازی در هنرستان وجود نداشت، به طور خصوصی نزد پرویز محمود به فراگیری آهنگسازی پرداخت. او بعداً همین رشته را در هنرستان نیز ادامه داد و در سال ۱۳۳۹ فارغ‌التحصیل شد. او بعدها در سال ۱۳۴۶ دوره‌ای تکمیلی نیز در فرانسه گذراند.

پورتراب از ۱۳۲۴ تدریس موسیقی را آغاز کرد. وی در سال ۱۳۴۰ سرپرستی یکی از ارکسترهای وزارت فرهنگ و هنر ایران را به عهده گرفت. هم‌چنین در فاصله ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۲ مدیر هنرستان موسیقی ایران شد.

بعد از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران، پورتراب به تدریس هارمونی و کنترپوان به صورت خصوصی ادامه داد و پس از گذشت چند سال، به عنوان استاد دانشکده موسیقی دانشگاه هنر و دانشگاه آزاد نیز به صورت رسمی در این زمینه تدریس کرد.

پورتراب چندین قطعه موسیقی خلق کرده و چند کتاب نیز نوشته یا ترجمه کرده‌است. یکی از پرفروش‌ترین آثار او کتابی به نام «تئوری موسیقی» است که تا سال ۱۳۹۱ به چاپ چهل و هشتم رسید.


وی در سال ۱۳۸۷ به عنوان چهره ماندگار موسیقی ایران انتخاب شد.

 

  • دا دو

نظرات  (۴)

روحش شاد و یادش گرامی ..
پدرم یک همکار داشت بنام سروان پور تراب ..
از بچگی این اسم رو زیاد می شنیدم و این اواخر از زبان پدرم موقع نقل خاطرات خدمت در عجب شیر ...
نمیدونم چرا یاد ایشون افتادم ..

وقتی یک جامعه هنرمندی رو از دست میده، درست مثل اینه که یه سرزمین بخشی از خاکش رو از دست داده باشه ..
روحش شاد و با صلحا محشور انشاالله ...
پاسخ:
خدایشان بیامرزد ...
جوانتر که بودم کتاب تئوری موسیقی ایشان را خوانده بودم ، ناگفته نماند چیز زیادی دستگیرم نشده بود !!
یه سوال هم برام پیش اومد
گفتین که پدر ایشون روس بودن
پس فامیلی پور تراب کمی عجیبه .. نیست ؟
پاسخ:
لابد پدرش اسم عوض کرده بود که اینجا راحت زندگی بکند ... شاید هم ؟!؟!؟! ما که فامیل نزدیک نبودیم بشناسیمش ، از فردا آنقدر در طبل نامش را بکوبند که ریز و درشت زندگی اش بیرون بریزد !!!
 
در مورد زندگی نامه ی یکی ( شاید داریوش رفیعی ) چون در جوانی فوت کرده بود (بعلت کثرت مصرف !) یکی نظر داده بود که اهل موسیقی جوانمرگ می شوند !!!! این مطلب را به تلگرامش فرستادم که بدلیل کهنسالی و در 92 سالگی فوت کرده اند !!!!
سلام و عرض ادب
پاسخ:
سلام
لطف دارید ..
دادوجان، چرا از ویکی پدیا کپی کردین؟! اون هم بدون نام و نشان! چ نیازی ب کپی کردن بود.
من از روی نام اون زنده یاد (مصطفی کمال) و زمینه ی ترکی-مغولی آشکار چهره ش حدس میزدم دست کم پدرش ترک و مجذوب آتاترک بوده باشه.
پاسخ:
سلام
گاهی اوقات مطالب وبلاگ جنبه خبررسانی دارد ،  دوستان مطلب می فرستند و من هم غالبا با کمترین تغییر در وبلاگ می گذارم (‌خاصه اگر در مورد بزرگان عرصه ی فعالیت های خاص بوده باشد !‌)‌ چون منبع نداشت منهم بدون ذکر منبع گذاشتم ... آدمهای بزرگ غالبا بالاتر از خاک قرار دارند و به جای آنکه به خاک و نژاد افتخار بکنند ، این خاک و نژاد است که به آنها افتخار میکند
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی