یادداشت های دادو

ربع رشیدی

دوشنبه, ۸ شهریور ۱۳۹۵، ۰۹:۴۰ ب.ظ

رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز ، واقع در باغمیشه به سبک معماری آذری است. حدود ۷۰۰ سال پیش در تبریز، دانشگاهی به‌نام رشیدالدین فضل‌الله همدانی ایجاد شد.


رشیدالدین وزیر غازان خان از حکمرانان وقت آن دیار بود. در آن زمان این دانشگاه شامل چهار دانشکده بود که در چهارطرف آن قرار داشت و اربع یا چهار عربی را به خود اختصاص داد و این مکان به نام ربع رشیدی شهرت یافت.


این مجموعه که در دامنهٔ کوه سرخاب در محلی باصفا و بلند جای گرفته است، در اوایل قرن هشتم و یا اواخر قرن هفتم هجری بنا شد. برابر با نوشتهٔ تاریخ‌نگاران و جهانگردان بزرگ دارای پهناوری بسیار و ساختمان‌های گوناگون همچون مسجد و مدرسه و بیمارستان (دارالشفا) و کتابخانه و گنبدی برای آرامگاه خواجه رشیدالدین بوده است. این بنا مانند بیشتر شهرهای کهن دارای حصار و بارویی بزرگ بوده است. از مضمون نامه‌ای که خود خواجه رشیدالدین فضل‌الله به دو پسرش درباره ساختمان این بنا نوشته چنین برداشت می‌شود که در آن زمان ربع رشیدی در جایگاه دانشگاهی بوده که از هر دانشی در آنجا شعبه‌ای راه‌اندازی شده بود و شش هزار تن دانشجو در آن تحصیل می‌کرده‌اند و خواجه اوقافی برای تکمیل کتابخانه و مدرسه و نشر کتب و تأمین هزینه ٔزندگی و تحصیل طلاب علوم مختلف اختصاص داده بود و دانشمندان بزرگ از هر گوشه گرد آورده و بکار تألیف و تدریس گماشته و مقرری آبرومندی برای آنان تعیین کرده بوده است و از آن میان پنجاه پزشک و چندین جراح از هند و مصر و چین و شام در آنجا مشغول به کار بوده‌اند.

 

ربع رشیدی شهری کوچک بود شامل کتابخانه، مدرسه، مسجد، دارالایتام، حمام، مهمانسرا، بیمارستان، مدارس عالی، و کارگاه‌های صنعتی. فضل‌الله همدانی برای تأمین هزینه‌های این مرکز املاک فراوانی را در نقاط مختلف اعم از ایران قدیم، بخش‌هایی از عراق، افغانستان، گرجستان، ولایت روم، آذربایجان و سوریه وقف این مرکز کرد.  خواجه فضل‌الله همدانی که پیش از حملهٔ مغول در قلعه‌های اسماعلیه زندگی می‌کرد و پس از آن مدتی به وزارت غازان خان رسیده و منشأ خدمات فراوانی در غرب ایران و آذربایجان شد در سال ۷۱۸ هـ.ق، با دسیسه‌های سیاسی کشته شد و رَبع رشیدی هم پس از مرگ وی غارت و ویران شد. هم‌اکنون آثار ناچیزی از آن در تبریز باقی‌مانده‌است. شاردن جهانگرد نامی فرانسوی که در سال ۱۰۸۴ ه.ق. به ایران سفر کرده بود آورده است: صد سال پیش شاه عباس کبیر دستور به تعمیر آن داد ولی شاهان دیگر صفوی توجهی بدان نکردند و دوباره ویران شد.


ای همایون بنای فرخنده

که شد از رونقت طرب زنده

طاق کسری ز دفترت کسری است

هشت جنت ز گلشنت قصری است

خاکت از مشک و سنگت از مرمر

بادت از خلد و آبت از کوثر

چون ز سرخاب روی شاهد سنگ

داده سرخاب را جمال تو رنگ


(‌شعر از اوحدی مراغه ای )


===


امروز بعد از کارخانه باتفاق یکی از همکاران رفتیم به خانه یک همکار دیگر و در حال رتق و فتق یک معامله بودیم و در چشم انداز پائین دست مان بقایای « ربع رشیدی » دیده می شد !! خیلی وقت بود که از نزدیک ندیده بودیم و تجدید خاطره ای شد ...

 

 

مطالب را هم از اینترنت برداشتم که برای یک معرفی خلاصه ، کافی بود .

 


  • دا دو

نظرات  (۲)

سلام ، حتما آنزمان ، اینجا قسمتی از شهر بوده.. وشاید بعدها بمرور زمان شهر تخریب شده و آثار این بنا به این شکل باقیمانده ..درسته ؟
پاسخ:
سلام
دلایل طبیعی و انسانی تخریب در این سرزمین آنقدر بالاست که حدس زدن را بی نتیجه می کند !! این قسمت باقیمانده ی یک شهرک دانشگاهی بزرگ تخمین زده شده است

اطلاعات بسیار جامعی بود ایکاش اون سایت اینترنتی که اینهمه تحقیق در خصوص این دانشگاه داشته کمی هم در مورد شش هزار دانشجوئی که آنزمان در آنجا درس خوانده اند تحقیق میکرد و از سرانجام آنها هم اطلاعاتی میداد  تا معلو م میشد از اینهمه دانشجو چند نفرشان به کجا رسیدند ؟
پاسخ:
سلام
ما وقتی از گذشته مان حرف می زنیم دوست داریم آن را طلائی نشان بدهیم !! بدبختی هایی که امروز داریم نمی تواند حاصل کار آنهمه دانشجو باشد !! همیشه یک جای تاریخ ما می لنگد !!!
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی