کویری باندازه ی یک کف دست !
در میان انواعی از نمادها و جاذبه های طبیعی استان ، در غربی ترین قسمت دشت تبریز ، نمونه کوچک و کاملی از تپه های شنی وجود دارد که بییننده را در فضایی کاملا کویری قرار می دهد .
با پسروی دریاچه ارومیه در زمان های دور ، سواحل این دریا بتدریج از کوههای موروداغی فاصله گرفته و دشت بزرگ تبریز بوجود آمده است ، دشت تبریز در شمال غرب تبریز و مابین تبریز - اسکو در جنوب دشت و شبستر در شمال آن گسترده شده و از کارخانه سیمان صوفیان تا ضلع غربی جزیره ی شاهی (اسلامی) را شامل می شود ، این منطقه که فاقد هرگونه پوشش گیاهی بوده و امروزه بتدریج تبدیل به زمین های قابل استفاده می شود ، از زمان های قدیم در دشت تبریز ، نگهداری و پرورش شتر ، بعنوان تنها وسایل سفر و حمل بار در این دشت بزرگ و مابین بنادر دریاچه ارومیه و شهرهای اطراف رونق داشته و تا به امروز ادامه دارد.
بعد از انقلاب محدوده های وسیعی از دشت تبریز به مزارع تحقیقاتی و پرورشی کشاورزی و دامداری اختصاص یافته و امروزه مزارع بزرگ نگهداری شترمرغ در این محل وجود دارد.
روستای قوم تپه در فاصله ی یک کیلومتری از جاده ی بین المللی تبریز - بازرگان و فرعی آن از مقابل کارخانه ی سیمان صوفیان می باشد ، جهت رسیدن به منطقه ی کویری قوم تپه ، از دوربرگردان مقابل کارخانه سیمان بطرف جاده تبریز برگشته و در سمت راست جاده به سمت جاده ی روستای قوم تپه می پیچیم. کمی مانده به روستا ، جاده انتقال گاز ایران به ترکیه در سمت راست مشاهده می شود که در تابستان و زمان های بی باران قابل استفاده می باشد و در زمان بارش ممکن است تردد در آن سخت باشد . کویر قوم تپه مابین جاده اصلی و روستای قوم تپه قرار دارد.
قوم تپه ، کویری باندازه ی یک کف دست و با تمام خواص و زیبایی های یک منطقه ی کویری است ، مساحت این منطقه در حدود چهار هکتار است که در مقایسه با منطقه دشت تبریز بسیار کوچک و ناچیز دیده می شود ... باد شن های منطقه را بصورت روزانه جابجا کرده و موقعیت تپه های شنی دائما در حال تغییر و جابجایی در این منطقه می باشد .
از دیرباز عکاسان طبیعت با حضور در این منطقه صحنه های زیبائی از غروب و طلوع را شکار می کنند و این منطقه برای گرفتن برخی سکانس های فیلم های کوتاه که نمایی کویری طلب می کند ، برای فیلم سازان جوان یک کارگاه خوب و دم دست بحساب می آید.
متاسفانه بدلیل عدم توجه کافی به نگهداری این منطقه ی زیبا و برخی سودجویی های ناشیانه ، از قبیل بردن شن های منطقه به کارگاه های تهیه سفال و ... و ریختن نخاله ها در منطقه ، چهرهی این نماد زیبای کویری مخدوش شده بود که با پیگیری طبیعت دوستان و توجه محیط زیست استان امروزه از این دستبردهای کوته فکرانه مصون مانده است .
حضور در ساعات اولیه روز و موقع غروب در این منطقه فوق العاده زیبا و خاطره انگیز بوده و تماشای گله های شتر که در منطقه و روستاهای اطراف نگهداری می شوند از جاذبه های این منطقه می باشد.
دوفقره عکس از آلبوم تلگرامی فوتورافچی از غروب در منطقه قوم تپه !!!
اینهم از موبایل خودم و کویر قوم تپه (!) نه غروب در قوم تپه (!!)
- ۹۵/۰۵/۱۷